perjantai 22. maaliskuuta 2013

Hajatelmia sairastamisesta

Niin ne tilanteet muuttuu äkkiä. Tällä viikolla pääsin viettämään pari sairaslomapäivää mahapöpön takia. Tiistai iltana nukkumaan mennessä olo oli vähän hutera ja yöllä sitten heräilin pitkin yötä. Ja keskiviikkona olin niin poikki, että nukuin koko päivän pieniä breikkejä lukuunottamatta. Sain sentään itseni potkittua lääkäriin, kun näytti että kuume tuntui nousevan eikä väsymys loppunut nukkumalla. Eli sitten skypen välityksellä työkavereilta kyseleen lähillä olevista lääkärikeskuksista, missä olivat asioineet ja suositusten jälkeen suuntasin yhteen lähinnä olevaan. 

Täyttelin kaiken maailman perustietokaavakkeita (tuli erehtymättä mieleen eräs ei niin kaukainen autonostokeikka), kun olin kyseisessä paikassa ensimmäistä kertaa ja sairaanhoitaja tuli mun noutamaan ehkä 10min odottelun jälkeen. Mittas kuumeen, punnitsi,otti verenpaineen ja hemoglobiinin ja kyseli oireita. Loputtomien kaavakkeiden suo oli vielä täyttämättä ennen kun lääkäri käveli sisään. Hän teki perustutkimuksen (katto korvat, nielun, kuunteli keuhkot ja kokeili mahan ).. sanoi, et oot saanut jonku maha pöpön, antoi reseptilääkkeen pahoinvoinnin helpottamiseen ja passitti kotiin. Ois kiva tietää paljonko tuo lysti tuli maksaan, että saisi jotain näkökulmaa paljonko lääkärissä käynti yleisesti täällä maksaa? Ja kaiken huippu on, että mun työehtosopimuksessa mulle on määritelty 10 "family health" päivää vuodeksi eli toisin sanoen mun sairaslomapäivät. Senhän tietää etukäteen, montako päivää vuodesta olet kipeänä? Jenkit ei muutenkaan kovin tunnu välittävän lomapäivistä, niitä kun kertyy palveluvuosien mukaan. Torstaina olin jo paremmassa kunnossa. Taisin pari päivä elää vedellä, mehulla ja mehujäätelöllä, joten jäin vielä kotiin kerään voimia.. ja kyllähän töitten teko onnistuu sängyssä maatessa: läppäri syliin ja wifi laulamaan.

1. Lämpö nousee 2. Sain ensimmäisen pilleripurkin! (kuvat kännykkäkameralla, not so good)Täällähän tämä terveydenhuolto tuntuu muutenkin olevan kuumaperuna uudistusten/ObamaCare:n aiheuttaman kiivaan keskustelun takia. Ja mun pitää taas opetella uuden maan tavoille. Viime vuonna UK:ssa totuin siihen, että käveli yliopiston NHS-keskukseen ajanvarausta vastaan ja ikinä ei tarvinnut hoidosta pennin killinkiä maksaa. Kaikki antibiootit maksoi n. 10€, vaikka suomessa oisin samoista lääkkeistä joutunut monta kymppiä. Samoin e-pillerit ovat naisille ilmaisia. Ja kaikki toiminta rahoitetaan verorahoilla. Täällä taas sulla pitää olla sairasvakuutus, jotta sut otetaan hoitoon. Mun vakuutuskorttia kysyttiin, heti ensimmäisenä kun pääsin lääkäriin ja sanoin, et ois kiva nähdä lääkäri.Vakuutuskorttia kysyttiin, kun kävin apteekista hakemassa reseptilääkkeen. Mulle onneksi työnantaja tarjoaa sairasvakuutuksen, ettei tarvi itse lähteä sitä vielä hankkimaan, mutta en ole vieläkään päässyt perille kaikista noista erinäisistä ehtolauseista ja kaikista maksukiemuroista. Ei se mikään edullinen oli, mitä noista palkkakuiteista olen noille kuluille sanonut heipat.

Huomenaamulla mulla on lääkäriin aika ns. perustarkastukseen. Se on ensimmäinen osa ohjelmaa, jolla pystyy alentaan omia sairasvakuutusmaksujansa keräämällä pisteitä. Kun keräät pisteitä, voit saavuttaa eri tasoja ja niiden perusteella sun sairasvakuutusmaksut halpenee hieman. Käytännössä alkukartoituksessa katotaan sun perustilanne, jonka jälkeen asetetaan tavoitteet. Parantamalla oman terveydentilaa eli saavuttamalla asettamasi tavoiteet esim. painon nosto/pudotuksella, verenpaineen parantumisella yms. keräät näitä pisteitä ja samalla nostat tasoasi ja mahdollisuutta saada paremman alennuksen. Eli perusta on, että yrität ylläpitää terveellisiä elämäntapoja ja osallistut säännöllisesti erilaisiin tutkimuksiin, joilla nähdään onko kehitystä tapahtunut. Pakkohan tähän oli lähtä mukaan, jos on pienimmätkään mahikset saada noita maksuja alas?

Nyt pakko alkaa paastoaan eli 12h en saa syödä ennen lääkärin vastaanottoa (herkut piiloon!!). Taisi osua tuo mahatauti just sopivaan saumaan niin on viikolla tullut paastottua ihan tahtomatta. Nyt unille..

Palataan!
xx Satu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...