keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Amerikkalaisten lempiharrastus: kilpailuttaminen

Howdy!
Pari päivän päästä tulee vuosi täyteen muutosta, aika kuuluu ihan tuhottoman nopeasti. Vuoden täyteen tuleminen näkyy mm. monien käytössä olevien palveluiden uusimisina/ kilpailuttamisina ja päätin kertoa prosessista. Hermot on palanut moneen kertaan, ihan kun aika ei muutenkaan olisi kortilla (pääsen avautumaan uudestaan). Se on tullut huomattua, että sun pitää jaksaa olla aktiivinen ja haastaa palveluntarjoajia jos haluat säästää rahaa. Tällä palkalla on vähän pakko ja kuka nyt haluaa maksaa extraa kenellekään tai mistään palvelusta jos se on saatavalla halvemmalla?

Kaapelitv

Päivitin tuossa marraskuun lopussa nettini 30mb/s Sonoksen ostettuani (hieno langaton HiFi sound system, johon poltin omaisuuden mutta so worth it), joten nykyisen kaapelitv-yhtiöni TWC:n kuukausimaksu nousi taivaisiin. Tänne muutettaessa mulla ei ollut vaihtaehtoa palvelun tarjoan osalta, sillä toinen vaihtoehto AT&T Uverse olisi halunnut unrefundable eli palauttamatton $500 pantin. NO THANKS! No, aloin nettaileen AT&T:n nettisivuilla tarjouksia vastaavanlaiselle paketille, kun nykyinen sopimus umpeutuu ihan just: tein arvion ja näytti että sain kanavapaketin tallentavalla hd-boksilla (nykyinen ei ole tallentava) ja n. 30mb dsl netin $95 plus verot ja lisäksi saisin vielä $200 reward kortin (eli ladatun visa-debit, kortin joka käy kaikkialla). Vaihtamisesta tehdään helppoa ja houkuttelevaan. No ei muuta kuin soitteleen TWC:n asiakaspalveluun et miten on kun mun pitää maksaa näin paljon samasta palvelusta. 

Kolmesti soitin ja yritin neuvotella diiliä. Ekalla kerralla olisi pitänyt hyväksyä, mutta olin pöljä ja en, koska halusin tarkistaa verotusmäärän (tarjosivat samaan hintaan), toisella kerralla en saanut yhtä hyvää tarjousta ja sanoin no thanks. Tänään soitin sillä asenteella, että jos ne ei matchaa tarjousta niin se on adios. No, sain neuvoteltua hinnan $107 + verot, mutta saan siihen lankapuhelimen (pakettihinnat tulee aina halvemmaksi), netti ja tv säilyy samana ja dadaa... $300 reward kortin. Kiinni veti.. maksan kuukaudessa vähän enemmän, saan tuon $300 kortin ja laskeskelin, että kokonaisuudessa tulee halvemmaksi kuin vaihtaminen/ saavutan tavoitehinnan tolla reward kortilla. Ehkä alan soitteleen kotipuhelimella ympäri amerikkaan (unlimited minutes), who knows.

Vakuutukset

Autovakuutukset täällä joutuu uusimaan 6kk välein. Mun ensimmäinen 6kk autovakuutus maksoin $1400 (kallis varsinkin jos ei ole ajo- tai luottohistoriaa). Ensimmäisen 6kk jälkeen sain tiputettua vakuutuksen hieman alle $700/6kk vaihtamalla vakuutusyhtiötä. Tarjoukset vaihtelivat tuosta alle $700 tarjouksesta yli $1200. Tarjousten saaminen on helppoa, quoten saa firmojen nettisivuilta nopeasti muutaman tiedon täytettyä. Firmoja on ehkä 10+ kansallisella tasolla, jotka ovat yleisimpiä tai ainakin mainostavat eniten palveluitaan. Raivostuttavinta on, kun niihin on pakko laittaa mailiosoite ja puhelinnumero niin ne sitten alkaa soitteleen perään. "Sori, ette ollut tarpeeksi kilpailukykyinen niin ei kiitos". Eilen taas yksi firma soitteli, jolta tarkistin tarjouksen netin kautta ja valehtelin että Satu on vessassa eikä pääse puhelimeen vaikka olin vastanut omalla nimellä puhelimeen. Aika epätoivoinen yritys multa, myönnän. En vaan jaksanut kuunnella taas yhtä myyntipuhetta. Nykyinen soppari menee umpeen maaliskuussa, mutta heidän tarjous ollut halvempi kuin nykyinen. Pitää kärsivällisesti odottaa elokuuhun ja toivoa entistä halvempaa tarjousta.

Pankkipalvelut

Viime vuoden lopulla mun ensimmäinen "secured" luottokortti päivittyi unsecured kortiksi. Wohoo, minusta vielä kehkeytyy "luotettava" kuluttaja. Secured on luottokortti, mihin laitat pantin eli sen verran kun haluat itsellesi ns. antaa luottoa. Kuhan luottohistoriaan on kertynyt tarpeeksi, pantti palautetaan tilillesi ja saan ensimmäisen oikean luottokortin X-määrälle luottoa, joka nousee/ laskee luottohistorian ja kulutuksen perusteella. Muuten koko luottokortin käytölle on ihan oma käyttöohjeensa. Mulle on neuvottu olemaan käyttämättä yli 20% (mielellään enintään 10-20%) sun luoton määrästä, koska liika kuluttaminen näyttää huonolta luottohistoriassa. Kävin neuvottelemassa pankissa alkuviikosta toisesta luottokortista, sillä on suositeltavaa olla 2-3 luottokorttia. Ei liikaa, mutta silleen että pystyt todistamaan olevasi luotettava luoton käyttäjä. Anyway, se täti suositteli käyttämään n. 40% annetusta luotosta, sillä jos sitä ei käytä niin ne saattaa laskea annetun luoton määrän. Ketä tässä nyt sitten uskoo?

Täällä ihmiset pystyy seuraamaan omaa luottokelvollisuutta FICO-scoren avulla. Se siis toimii mittarina eri organisaatioille ihmisen kelvollisuudesta maksaa luottokortti laskunsa ajoissa. Siihen on numeraalinen systeemi (kato vaikka googlesta), geneerinen mittari kattaa 300-800 pisteestä ja jos sulla on sellanen 720+ pistettä, saat parhaimmat tarjouksen lainoille ym. Kuten olen ennenkin sanonut, suhun luotetaan vasta kun olet todistanut luotettavuutesi.

Verotus

Sain juuri ensimmäisen paikallisen veroilmoituksen, josta en ymmärrä tuon taivaallista. Täällä voi saada verovähennyksiä hyväntekeväisyystyöstä, ostetun auton myyntiverosta, ilmeisesti asuntolainan veroista yms. Texasissa sun pitää maksaa palkasta federal tax, mutta state taxia ei ole. Onneksi täällä on yksi suomalainen, joka tekee tätä työkseen joten taidan ihan sovinnolla ulkoistaa homma hänelle korvausta vastaan. Täällä käsittääkseni maksetaan isommalla veroprosentilla etukäteen, että teoriassa pitäisi aina saada palautuksia ja kaiken maailman porsaan reikiä tuntuu olevan, joiden avulla saat paremman paremmat palautukset. Mutta toistan - en ymmärrä systeemistä tuon taivaallista, joten puhun varmasti läpiä päätä.

Pääsinpä avautumaan ihanasta arjesta ameriikan maalla, on suomessa jotkut asiat helpompia. Palvelut yleensä toimii moiteettomasti, sun ei tarvi stressata tämmösistä ellet välttämättä halua juosta parempien tarjousten perässä. Markkinat ovat pienet eikä erot eri firmojen kesken niin suuria ole. Veroilmoituskin on ollut yleensä oikeassa ja kaikki hoituu automaattisesti, kun ei ole ollut autoa/ työmatkoja joista olisi voinut vähennyksiä pyytää. Ei siis ruusuilla tanssimista, mutta sori, en silti ole muuttamassa takaisin suomeen. ;) 

Vai jaksaako joku suomessa kilpailuttaa? Fellow ulkosuomalaiset, mitä teette näissä tilanteissa?

Satu xx

p.s. olen korjannut aivan järkyttäviä kirjoitusvirheitä viimeiset puoli tuntia. Toivottavasti slangikirjoituskielisekoituksesta (!) saa selvää. Hoono soomi, hoono soomi.

1 kommentti:

  1. Kylla me ihan saannollisesti katsotaan, etta ei makseta extra eri palveluista. Car insurance on ainoa, mita ei todennakoisesti tultaisi vaihtamaan, silla insurance company on erinomainen.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...