Kuten tähän asti jokaisessa terveyskeskuksessa jossa olen tähän mennessä käynyt, saat aluksi kasan papereita täytettäväksi. Mukaan kuuluu perus terveyskyselyt, yhteystiedot ja vakuutukset tarkistetaan. Yksi lapuista oli "life-time free whitening" : Monet paikat tarjoavat myös ilmaisen "life-time" valkaisun, jota varten teettävät muotit ja antavat 2 tuubia valkaisuainetta. Tämä paikka tarjoaa tämän palvelun, mutta jostain syystä mulle ei tehty vielä muotteja. Ehkä ne saa sitten toisella tarkastuskerralla.. mene ja tiedä. Mulla on tosin hampaat melko herkät, joten ehkä en ihan heti ole niitä valkaisemassa. Paikka sisänsä oli siisti, täällä tuntuu olevan tuommoisia pieniä hammashoitoloita joka kadun kulmassa, joten ei ole pakko yhteen turvautu. Paperisodan jälkeen minulle esiteltiin tämä heidän tilat ja ohjattiin hoitopisteelle, jossa hammashoitaja aloitti esittelemällä erilaisia lisäpalveluja, jota tämä hammaslääkärikeskus tarjoaa. Sitten small talkin jälkeen, multa otettiin koko suusta varmasti 12 pientä röntgenkuvaa: etuhampaat, alahampaat, poskihampaat ylhäältä ja alhaalta, edestä ja takaa. Sen jälkeen kirjoitin hyväksyntälomakkeen, joka antaa hammashoitajalle luvan tehdä oral cancer screening ($35 ja vakuutus ei korvaa). Eli periaatteessa hammashoitaja kävi kaikki suun pinnat läpi katsoen näkyykö mitään epäilyttävää ulkoisesti ja sitten laservalolla joka näyttää pintaa syvemmälle, mikäli muutosta on tapahtumassa. En ole aikaisemmin törmännyt että suomessa ois vastaavaa tehty..
Oral cancer screeningin jälkeen hammashoitaja tarkisti hampaan pinnat, kuten suomessakin rei'iltä yms. Mahdolliset reikäkohdat he tarkistivat lisäksi laserin avulla, joka antoi lukuja: kaikki luvut 13 ja 99 välillä olivat merkkejä rei'istä ja parissa hampaassa mulla oli 60-70 välillä. Tosin osa noista mulla on ollut suussa jo vuosia (alkavia) eikä kukaan ole niitä suomessa korjannut eikä mulla ole mitään oireita. Anyway, sen jälkeen he tarkistin ikenet mittaamalla sellasella tikulla, kuinka syvät ientaskut on. Tätäkään mulle ei ole suomessa aikaisemmin tehty. Tarkastuksen jälkeen hampaat fluorattiin/ kiillotettiin, hammaskivet poistettiin ja hammasvälit vielä käytiin hammaslangalla läpi.
Joitain eroavaisuuksia huomasin hoidon aikana:
*Ei laitettu "aurinkolaseja" tarkastusta tehdessä. Tosin valo ei häikässyt silmiä.
*Hammashoitaja toimi yksin, tosin ien tarkistusta tehdessä hän pyysi kolleegaa kirjaamaan tulokset
*Suomessa sulle laitetaan sen pieni imuri suuhun, joka kerää syljen hoidon ajan.. tuolla se imettiin vois niin että sun piti laittaa suu sen pillin ympärille ja tuntui että ilmat lähtee keuhkoista asti ja ei pysty hengittää. Saman "pillimehupurkista" annettiin vähän vettä, jolla purskuteltiin väliajoin ja tällä prkleen imurilla sitten imettiin ne pois.. mä en tykännyt siitä yhtään. Onneksi se muija tajus välillä ottaa sillä imurilla samalla tyylillä kuin suomessa.
Pienen odottelun jälkeen itse hammaslääkäri tulee, katsoo röntgenet läpi, käy läpi hampaiden pinnat ja alkaa käymään hoitosuunnitelmaa läpi: paljon alkavia reikiä, olemassa olevien paikkojen alla, ehdottaa kruunun laittoa yhdelle takahampaalle, koska reikä paikan alla ja se on lähellä juurta et voi joutua tekemän juurihoitoa.. eli ainakin 3-4 paikkaa ja tämä yksi kruunu. Suomessa kuitenkin on tottunut luottamaan "auktoriteettia" omaaviin ammatinharjoittajiin kuten lääkäreihin ym. Nyt en enää tiedä, mitä usko ja mitä mun pitäisi tehdä tän suuni kanssa. Kehen tässä nyt uskoon? Lokakuussa kävin viimeksi suomessa yksityisellä hammaslääkärillä, yhden hampaan korjasivat ja toinen alkava oli johon vaan tuumasivat, että seurataan tilannetta. Lievää eroavaisuutta?
Hoidon jälkeen (meni varmasti 2h koko reissussa) mut vietiin toimistohuoneeseen, jossa yksi vastaanoton assareista laittoi financial planning luvut pöytää ja näytti paljonko tuo hoitosuunnitelma tulisi kustantamaan. Kattelin silmät pyöreenä hoitosuunnitelman maksua - $4283, josta oma vastuu vaivaiset $1354. TERVE! Ja tuo koko dental check/ cleaning tuli maksamaan $322, tosin vakuutus kattoi sen kokonaan oral cancer screeningiiä lukuunottamatta.
Hoitosuunnitelman kustannukset |
Hammastarkastuksen yhteenveto/ lasku |
Saa nähdä saako tässä seuraavalla suomen visiitillä poiketa hammaslääkärin kautta ja pyytää toinen arvio.
Satu xx
Mulle kävi kanssa niin, että löytyi vaikka kuinka paljon kaikkia reikiä ja vuotavia paikkoja yms. Ja saman tarinan olen kuullut monelta. Ja noita kruunujakin kuulemma mielellään ehdottelevat, ihme ettei mulle ehdottanut. Monet käyvät useammalla hammaslääkärillä kuulemassa arvion ja voi olla kuulemma iso ero "reikien" määrässä ja toinen voi olla sitä mieltä, että tarvitsee laittaa kruunu ja toisen mielestä ei.
VastaaPoistaKoska mullakin on samanlainen ajatus, että hammaslääkäri on auktoriteetti, niin mä sitten kiltisti aloitin sen hoito-ohjelman käymättä toisella hammaslääkärillä ensin. Jossain välissä mulle tuli sellainen olo, että tämä ei ole hyvä juttu. Että ne nyt poraavat isompia reikiä ja laittavat paikkoja hampaisiin, joissa on ollut juurikin suomalaisittain sanottu "reiän alku" vuosikaudet eikä sille ole mitään tapahtunut. Suomessa kävin kuitenkin kerran vuodessa yksityisellä tarkistuttamassa ja aina tein kaiken, mitä suositeltiin. Alkoi tuntua siltä, että en halua joka hampaaseen paikkaa, kun ei ne kuitenkaan ole ikuisia ja sitten kun pitää uusia paikka, niin samalla sitä omaa hammasta koverretaan edelleen. Ja kohta siellä ei ole omaa hammasta enää missään. Suomessa on vähän erilainen mentaliteetti, että omaa hammasta säästetään viimeiseen asti. Meillä vaihtui vuodenvaihteessa vakuutus, joka ei enää käynyt tässä paikassa, ja silloin vain peruutin mun viimeisen käynnin, jossa olisi jotain vielä tehty. Ne tekivät kuitenkin ensin kiireellisimmät jutut, niin ajattelin, että eiköhän ne viimeisen käynnin jutut ole vain niitä vanhoja alkuja, jotka haluan jättää paikkaamatta. Nyt pitäisi löytää uusi hammaslääkäri ja aion käydä kysymässä useamman arvion, jos taas tulee kauhea lista korjattavaa.