sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Testamentti

Niin hurjalta kun se kuulostaa, olen tässä jo tovin yrittänyt saada omaa testamenttia tehtyä. Texasissa jos sulle jotain sattuu eikä sulla ole testamenttia, kaikki omaisuus menee osavaltiolle. Ja kun ikinä ei tiedä, on parempi hoitaa tämä asia kuntoon ASAP. Tosin, olen tän kans jo pähkäillyt varmaan viimeiset 2kk, koska se osoittautui luultua vaikeampi. Decisions, decisions.. onhan se tässä iässä tiedostaa, mitkä ovat omat toiveet jos jotain sattuu. Kaikista vaikeita on päättää, kelle mä Taiston antaisin! ;) Kaikkihan alkoi siitä kun muut ulkosuomalaiset vinkkasi, että tämä on sellanen asia joka jollain aikavälillä kannattaisi hoitaa. Texasissa autolijoille on enemmän sääntö kuin poikkeus ajaa systemaattisesti 10 mailia ylinopeutta. Siitä ylimenevät herättävät poliisien mielenkiinnon.. monesti työpaikan taukotiloissa lounastauon aikaa ollaan ihasteltua kun paikallispoliisi on sarjalla tutkannut kaahailevia kuskeja viereisellä motarilla ja pillit huutaen lähtenyt autojen perään.
kuva: weheartit.com
Anyway, takaisin aiheeseen: Eli firman puolesta olen ottanut legal planin tälle vuodelle (vähän kuten sairaanhoitovakuutus), joka kattaa mm. testamenttien teon (will and living will). Koska tämä legal plan kuuluu tietyn organisaation alle, jonka kanssa firma on tehnyt sopparin, vain heidän rekisterissä olevat lakifirmat ovat meidän käytettävissä (niissä mitoissa, mitä legal plan määrittelee). Will eli testamentti, on käytössä silloin kun asianomistaja menehtyy ja hänen omaisuutensa jaetaan.. no, kelle nyt ne kamasi oot testamentannut. Samalla määrittelen executorin, eli henkilön joka hoitaa testamentit toimeksi laiton. Testamenttiin eritellään puoliso ja/ tai lapset jos niitä on. Voit mainita erikseen henkilöt, jotka haluat pois sulkea testamantista ja myös jos haluat testamentata esim. rahasummia, koruja, antiikkia tai vst. tietyille henkilöille. Siihen voi myös laittaa toiveet hautajaisjärjestelyistä ja liittää mukaan kirjeen, joka luetaan testamentissa määritetyille henkilöille ja omat toiveet pystyy täten vapaammin ilmaisemaan. Suomessa kait nämä menee automaattisesti puolisolle/ lapsille/ vanhemmille/sisaruksille, tilanteesta riippuen?

kuva: weheartit.com
Living Will puolestaan ohjeistaa, mitä tehdään jos sä sairastut vakavasti (johtaa kuolemaan ilman hoitoa) tai päädyt vihannekseksi, etkä voi tehdä päätöksiä  (irreversible ja terminal condition). Mun pitää dokumenttiin nominoida, kenen/kenet haluan tekevän päätöksiä terveydenhuoltooni liittyvissä asioissa kun olen siihen itse kykenemätön tai/ja määritellä, miten toimitaan jos mulla diagnosoitaisiin irreversible tai terminal condition. Irreversible conditioniin luetaan sairaudet, joiden johdosta et pysty itse tekemään päätöksiä omasta terveyden huollostasi tai hoitamattomana johtavat kuolemaan. Näitä ovat mm. altzheimerin tauti, major organ failures (mikä on järkevä suomalainen lyhenne tälle?), syövät yms. Terminal condition tarkoittaa parantumatonta tautia, jonka on aiheuttanut vamma tai sairaus, joka kohtuulliseen lääketieteellisen harkinnan mukaan tuottaa kuoleman kuuden kuukauden kuluessa, vaikka käytettävissä on elämää ylläpitävä hoito. Nämä kuulostaa niin yhdeltä ja samalta asialta, et pitää todella tarkasti lukea noita ohjeita ja itelle tehdä nuo eroavaisuudet selviksi. Just esim. että irreversible conditionista voi ajan myötä tulla terminal etc.

kuva: weheartit.com

Jospa saisin tän piakkoin tehtyä, alkaa ressaan tämä jo ihan liikaa. Tietäisikö sinä, mitä omaan testamenttiisi laittaisit?

Satu xx

1 kommentti:

  1. Hei ja terveisiä uudelta lukijalta Seattlesta! Meillä on tämä sama asia ollut mietinnässä pidemmän aikaa, eikä vähiten sen takia, että meillä on nyt lapsi ja jos meille molemmille sattuisi tapahtumaa jotakin, mitä tapahtuisi amerikkalaiselle lapsellemme, jolla ei ole muita verisukulaisia tässä maassa? Eli tarvitsemme testamentin, jossa mm. määritellään lapsen huoltajuusasiat ja että kenellä on oikeus viedä lapsemme pois maasta tilanteessa jossa meitä ei enää olisi... Tosi vaikeita, mutta tärkeitä asioita. Kun koskaan ei tiedä mitä huomenna tapahtuu.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...